barneekteskap plan norge

To millioner mennesker er hvert år ofre for menneskehandel, og 85 prosent av disse er kvinner. Samtidig er 38 prosent av alle mord på kvinner utført av deres partner, én av seks kvinner er utsatt for seksuell trakassering og/eller overgrep i løpet av sitt liv, og hvert andre sekund giftes en ung jente bort.

Det er igjen tid for litt mandagsfeminisme, så i dag tar vi en titt på fakta og tiltak rundt barneekteskap.

Bilde av Plan Norge

Barneekteskap påvirker både gutter og jenter, men i størst grad sistnevnte. I utviklingsland tvinges faktisk så mange som én av ni jenter inn i ekteskap før de har fylt 15 år. Samtidig blir mange barnebruder delvis eller helt separert fra familien de har vokst opp med, og er svært utsatt for vold i hjemmet. 95 prosent av tenåringsfødsler skjer også i u-land. Tenåringsfødsler gir stor risiko for komplikasjoner, kanskje spesielt mye i samfunn uten tilstrekkelig tilgang på medisin eller kunnskap rundt dette. Vi vet alle at dette er feil, og at noe må gjøres. Men hva?

Destiny 770x430

Det er naturligvis mye som har bedret seg de siste fem, ti og femti årene- men vi er absolutt ikke i mål. Blant tiltakene som stiller sterkt er økt kunnskap for både gutter og jenter, samt mobilisering av samfunnet for å endre den generelle holdningen til jenter og deres posisjon. Å utarbeide lover som spesifiserer minstealder for ekteskap, samt obligatorisk registrering av både ekteskap og fødsler, står også på listen over gode fungerende tiltak.

I fare for å høres ut som en reklame (noe dette absolutt ikke er), hiver jeg med et par linker til organisasjoner som gjør utrolig mye bra for unge jenter der ute. Hva med å støtte for eksempel Plan Norge, Unisef eller Redd Barna?

//Feminist monday about child marriage. Did you know that one of nine girls in development countries is forced into marriage? And that they are at the same time in risk of domestic violence? At the same time 95 percent of child births are from development countries, and the risk of complications are high because of little knowledge and limited medical supply.

Source: Plan Norge, icrw, norad, iwhc / Pictures: Plan Norge